Facebook Derslerine Başlarken

facebook, facebook ara, facebook arama, facebook arkadaşını bul, facebook arkadaşlık, facebook kişi arama, facebook para kazanma, facebook reklam, facebook reklam vermek, facebook reklamları,
Facebook Yapısı Ve Tarihi
İnternet sosyal ağ hizmetleri şirketi olan Facebook,2004 yılında sosyal ağ web 2.0 sitesi olarak Mark Zuckerberg, Dustin Moskovitz tarafından kuruldu .insanların arkadaşlarıyla iletişim kurması ve ayrıca bilgi, fotoğraf, video vb. paylaşımların yapıldığı, soysal web sitesidir.

Üyelik,ilk başta Harvard öğrencileri ile sınırlıydı ancak yavaş yavaş tüm üniversite öğrencileri kapsayacak şekilde genişletildi daha sonra Boston civarındaki okulları da kapsayan facebook,iki sene içerisinde de; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm okullar facebook'lu oldu.Üyeler önceleri sadece söz konusu okulun e-posta adresiyle .edu, .ac.uk, gibi uzantılarla üye olabiliyordu. 11 Eylül 2006 tarihinde ise facebook tüm e-mail adreslerine,bazı yaş sınırlandırmalarıyla açıldı,Facebook reklam yoluyla gelir elde etmektedir.

Dünya genelinde 900 milyona yaklaşan kullanıcısı vardır.Merkezi California'da olan Facebook ta çevrimiçi erişim ücretsizdir. Yeni kullanıcılar, profil oluşturmak fotoğraf yüklemek, hazır bir ağa katılmak veya yeni ağlar başlatabilir. Arkadaşların duvarlarına mesaj gönderebilir, bir arkadaşınızın profilindeki değişiklikten anında bilgilendirilirsiniz.


Ücretli olarak reklamlarınızı yayınlaya bilirsiniz.Tabi büyük olamak kolay değil Facebook ücretsiz olarak 100 tl lik kuponlar dağıtıyor,bu koponları kullanarak reklamlarınızı yayınlayabilirsiniz tabiki bu kuponları kullanmak sınırlıdır,kredi kartı bilgilerini verdiğiniz için sınırlı kullanılabiliniyor

Facebook’un Alt Yapısı
Facebook'un ana altyapısını LAMP kısaltmasıyla oluşan bir dizi uygulama oluşturur. Linux, Apache, MySQL ve PHP uygulamalarının bir karışımı olan LAMP, çeşitli yazılımlar ve programlama dillerinin bir arada çalıştığı sistemdir.

Veri tabanının önemli bir kısmı devamlı RAM üzerinde tutulur, bu işlem için Memcache yazılımı kullanılmaktadır,Memcache sayesinde hem sitenin devamlı çağrılan öğeleri, hem de en sık erişilen kullanıcı verileri devamlı dinamik hafızaya alınarak,siteye olan erişimin hızlandırılması sağlanır.Facebook'un PHP ile yazılmış ana web lisanı kodları, HipHop tarafından C++ lisanına çevrilirler.Makine lisanında da derlenerek, işlemlerin daha da süratli yürümesi sağlanır.

SEO açısından neye yarar bu Facebook,arama motoru sonuçları seo üzerinde etkisi olan sosyal medya faktörlerinden bir tanesidir.Örneğin Google için Facebook özelliği olan beğen(like) sayısının yükek olması hiç anlam ifade etmemektedir,ama kaliteli bir web sitesinden alınan backlink kadar etkili olmasa da beğeni sayılarının google arama sonuçlarını etkilediği kabul etmektedirler. Yine de pek çok sosyal ağların siteler için önemli yeri vardır site tanıtımlarınızı yaparak reklamlarınızı yayarak hem hit alınır hemde para kazanılır.





Sonraki Yazılar
« Prev Post
Önceki Yazılar
Next Post »